Fitch свали британския кредитен рейтинг на AA+

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch свали рейтинга на Великобритания на AA+, изтъквайки като причина отслабналите икономически перспективи пред страната. Тази мярка, последвала аналогично действие на Moody's през февруари, бе предприета на фона на изявленията на финансовия министър Джордж Озборн, който защити правителствения план за икономии. Според Fitch понижаването на рейтинга отразява основно по-слабите икономически и фискални перспективи пред Великобритания, но върна собствената си краткосрочна оценка на „стабилна“, което премахва заплахата от ново понижение на рейтинга в близко бъдеще. Озборн обаче твърди, че неговият план е „правилен“ и че икономиката на страната „оздравява“.
Финансовия министър в сянка от Лейбъристката партия Ед Болс заяви: „Това е нов опозоряващ удар за министър-председателя и за финансовия министър, които бяха заявили, че запазването на първокласния рейтинг ААА е най-важният тест за икономическото и политическото доверие в кабинета. И тази мярка приключва катастрофална седмица за икономическата политика на Джордж Озборн, след като и МВФ отново занижи икономическата си прогноза за Великобритания и предупреди страната, че се нуждае от „план Б“ за работните места и икономическия растеж.“ Болс имаше предвид доклада на МВФ за глобалната икономика, разпространен по-рано миналата седмица. В доклада за световния икономически растеж, който се публикува два пъти годишно, МВФ свали прогнозата си за растеж на страната през 2013 г. на 0,7 %, след като през януари бе прогнозирал, че Лондон може да очаква 1% растеж през тази година.
През февруари Moody's първа от големите агенции свали рейтинга на Великобритания за суверенния дълг, но Standard & Poor's потвърди оценката си AAA по-рано този месец. По отношение на последното занижаване на рейтинга от Fitch финансовото министерство обяви: „Това е сурово напомняне, че Великобритания не може просто да избяга от проблемите си или да отказва да се справи с наследството на дълга, натрупан в продължение на десетилетие. Самата Fitch казва, че ангажиментът на правителството за запазване политиката на съкращаване на бюджетния дефицит е една от основните причини британските дългови книжа да имат сега „стабилна“ перспектива. Макар че ще отнеме време, ние решаваме икономическите проблеми на страната. Свалихме дефицита с една трета от 2010 г. насам, създадохме 1, 25 милиона нови работни места в частния сектор и доверието, което имат към нас, означава, че домакинствата и бизнесът се възползват от почти рекордно ниски лихви.“
По Би Би Си

Станете почитател на Класа